top of page

KOLAJEN KULLANIMI EKLEM MOBİLİTESİNİ ARTTIRIR MI?

Güncelleme tarihi: 26 May

Yaslanma süreciyle birlikte vücutta ki kolajen oranı ve konsantrasyonu azalır, başka bir deyişle yaslanma sureci, vücudumuzda ki kolajen kaybının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Özellikle, 35 yaşından itibaren, yaşlılık etkileri gözle görülür ve fiziken hissedilir hale gelir. Bu yaslar, ayni zamanda ilk eklem ağrılarının, sindirim ,bağ dokusu ve kas sorunlarının ortaya çıkmaya başladığı donemlerdir.


Yas alma surecinde, kolajenin kademli olarak azalması kıkırdak kaybına ve buna bağlı olarak, eklemlerde hasara yol acar. Yine bu donemde eklem ağrıları, sertlikler ve hareket kısıtlılıkları gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durum, günlük hayatımızı etkileyerek yaşam kalitemizin düşmesine sebep olur. Ancak, kolajen takviyeleri ile vücuda ihtiyacı olan yapısal protein takviyesi yaparak eklemlerde ki sorunları azaltmak mümkündür.


Bakım, Yapım, Onarım


Kolajen, vücudumuzun en önemli yapı taşlarından biridir ve kemiklerimiz, kıkırdaklarımız, tendonlarımız, bağlarımız ve cildimiz gibi birçok dokuda bulunur. Eklemlerimiz de bu dokuların bir araya gelmesiyle oluşur ve kolajen, bu dokuların sağlıklı bir şekilde yenilenmesinde ve korunmasında önemli bir rol oynar.


Kolajen vücuda birçok fayda sağlar, bu faydanın en önemlisi kemikler, eklemler ve bağ dokuları üzerindedir. Kemiklerimizin %90, kıkırdak yapının ise %70’inde kolajen bulunur. Ayrıca, kolajen bağ dokularında ki ana proteindir. Kolajen tendonlarımızı, kemiklerimizi ve eklemlerimizi korumak ve onarmak için vücudun ihtiyacı olan amino asitler, prolin ve glisin acısından çok zengin bir proteindir. Kolajen takviyeleri eklem sağlığını desteklemek için kullanılabilir ve düzenli egzersizler ile birlikte bu takviyelerin etkisi arttırılabilir.


Esnek Eklemler


Kolajen eksikliği veya yetersizliği eklem sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir Kolajen, eklem sağlığı için önemli bir etkendir. Kolajen bağ dokularının, tendonlar ve fasyaların elastikiyeti yeniden kazanarak, eklem mekaniğinin düzgün bir şekilde çalışmasını ve dolayısıyla konforun artmasını sağlar. Kolajen kullanımı, eklemleri daha esnek hale getirir, eklem rahatsızlığı yasayan kişilerde eklem mobilitesini arttırır.


Kolajen içeren gıda takviyeleri eklemleri daha esnek ve hareketli hale getirerek, günlük hayatta daha rahat hareket etmemizi sağlayabilir. Araştırmalar düzenli olarak kolajen takviyeleri alan kişilerin eklemlerindeki ağrıların azaldığını ve hareket kabiliyetlerinin arttığını göstermektedir (1).


Kireçlenme/ Osteoartrit


Kolajen kullanımı, yaş bağlı eklem ağrısı veya kireçlenme semptomlarını önleme de faydalıdır. Kolajen takviyelerinin osteoartrit gibi eklemlerle ilgili hastalıkların tedavisine de yardımcı olduğu düşünülmektedir. Eklem kireçlenmelerinde düzenli olarak kolajen içerikli gıda takviyesi kullanmanın ağrıyı azaltmada ve fonksiyonelliği arttırmada ki etkisi bilinmektedir.


Kemik Kaybının Önlenmesi


Kolajen, kemiklerin doğal yapısını ve sağlamlığını arttırarak kemik kaybını önlemede yardımcı olur. Kemiklerin kırılganlığı arttığında osteoporoz gibi hastalıklara yakalanma riski de yükselir. Bu nedenle, kemik kaybına önlemek için kolajen içeren gıda takviyelerinin kullanılması tavsiye edilir.


Unutmamalıyız ki, eklem ve kemik sağlığı için, kolajen kullanımından maksimum fayda sağlamak istiyorsanız, kolajen kullanımının yani sıra, mutlaka düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmemelisiniz.








KAYNAKLAR

1) Dressler P, Gehring D, Zdzieblik D, Oesser S, Gollhofer A, König D. Improvement of Functional Ankle Properties Following Supplementation with Specific Collagen Peptides in Athletes with Chronic Ankle Instability. J Sports Sci Med. 2018 May 14;17(2):298-304. PMID: 29769831; PMCID: PMC5950747.


2) Praet SFE, Purdam CR, Welvaert M, Vlahovich N, Lovell G, Burke LM, Gaida JE, Manzanero S, Hughes D, Waddington G. Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Combined with Calf-Strengthening Exercises Enhances Function and Reduces Pain in Achilles Tendinopathy Patients. Nutrients. 2019 Jan 2;11(1):76. doi: 10.3390/nu11010076. PMID: 30609761; PMCID: PMC6356409.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page